Bij suppen denk je waarschijnlijk eerder aan het suppen in de heerlijk warme zon, in je badkleding, met de zonnestralen die op het water schitteren en je lekker bruin maken. Echter, suppen kan ook heel goed met koudere temperaturen. Sterker nog, er zijn mensen die ervan genieten om in de vrieskou te gaan suppen.
Dit kan natuurlijk uitstekend, zeker als je het hele jaar rond wilt suppen om je conditie en gewicht op peil te houden. Je hebt wel wat extra zaken nodig om veilig te kunnen gaan suppen in koude temperaturen. Wij geven je graag drie tips om ervoor te zorgen dat jij ook in de vrieskou kan genieten van het suppen.

 

supboard winter

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het warm hebt voordat je gaat beginnen met suppen in een koude temperatuur. Het is daarom verstandig om een thermoskan koffie, thee of bijvoorbeeld warme chocolademelk mee te nemen (lees ook onze blog over goede voeding).
Drink dit in elk geval voordat je gaat beginnen met suppen, zodat je lichaam het goed warm heeft voordat je op je sup board stapt. Vervolgens doe je eerst nog een warming up voordat je daadwerkelijk gaat suppen. Een goede warming up voor het sporten is natuurlijk altijd belangrijk, maar in koude temperaturen is het nog belangrijker.
Je spieren zijn wat kouder en hebben daarom een goede en gezonde warming up nodig om aan de slag te gaan. Zo voorkom je onnodige blessures. Controleer alles goed voordat je gaat beginnen. Zit het enkelkoord goed vast aan jou en aan je sup board? Zit je kleding goed? Is alles in orde met je reddingsvest?
Kortom, controleer of alles echt helemaal in orde is voordat je begint. Bel even iemand of verstuur iemand een bericht om mede te delen dat je nu het water op gaat om te suppen, en geef hierbij aan om welke tijd je denkt terug te zijn. Bel of bericht ook weer als je weer veilig aan land staat. Vervolgens controleer je de weersberichten, bijvoorbeeld op je smartphone.
Het is, zeker bij koud weer, belangrijk dat je niet onverwacht te maken kan krijgen met storm of zware wind. Ook neerslag is niet erg prettig. Zijn de weerberichten verandert en is er zwaar weer op komst? Ga dan niet suppen in de kou!
Wil je toch gaan suppen? Blijf dan dichtbij de kant, zodat je snel van het water af kan wanneer dit nodig is. Als je ver van de kant bent als er noodweer uitbreekt, dan is het bijzonder zwaar, vermoeiend en gevaarlijk om terug bij de kant te komen.

 

 

2. Zorg voor de juiste SUP kleding

In de zomer hoef je enkel je badkleding te dragen als je gaat suppen, maar in de winter ligt dit natuurlijk wel even iets anders. Het is belangrijk om te zorgen voor kleding die je goed warm houdt. Het liefst kies je natuurlijk voor een warm wetsuit, vooral vanuit de wetenschap dat zelfs de meest ervaren suppers wel eens in het water vallen, letterlijk.
Het water bijzonder koud en je kan snel onderkoeld raken. Heb je geen wetsuit en wil je deze ook niet aanschaffen? Zorg er dan voor dat je voldoende lagen kleding draagt om je tijdens het suppen warm te houden. Denk bijvoorbeeld aan kleding van fleece, dat uitstekend is voor het vasthouden van lichaamswarmte.
Natuurlijk moet je niet alleen denken aan het warmhouden van lichaamsdelen die normaal gesproken ook bekleed zijn. Je moet ook denken aan een goede bescherming van de handen en het gezicht, met name ook de oren. Aan de kant kan het nog goed te doen zijn in de koude temperatuur, maar op het water wordt dit wel anders. Zorg dus voor goede warmte voor je hele lichaam.
Bij voorkeur draag je ook thermosokken om de voeten warm te houden, draag je dikke handschoenen en een goede muts. Er zijn diverse waterdichte handschoenen te verkrijgen die uitstekend geschikt zijn voor gebruik tijdens het suppen. Deze handschoenen zijn niet zo dik dat je de sup peddel niet goed meer voelt, maar zorgen er wel door dat je handen droog en warm blijven.
Wanneer je handen te koud worden, dan kan het zijn dat je er het gevoel in verliest en dat je je sup board niet goed meer kan besturen. Veel mensen denken dat een dikke trui van katoen ook goed is. Echter, het is heel belangrijk om bij het suppen in koude temperaturen nooit katoen te dragen. Katoen raakt namelijk volledig doorweekt in het water en zorgt ervoor dat je snel onderkoeld raakt.

 

3. Veilig Suppen gaat voor alles

Heb je, om welke reden ook, een vervelend gevoel over het suppen in koude temperaturen? Doe het dan niet. Het risico dat het mis gaat is aanzienlijk en zeker met koud weer wil je dit te allen tijde voorkomen. Ga niet het water op zonder reddingsvest. Ook mensen die erg goed kunnen zwemmen kunnen in de problemen raken wanneer zij in erg koud water vallen.
In het beste geval kies je voor een reddingsvest met waterdichte vakken om belangrijke zaken met je mee te kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon, een fluitje of een camera. Ga ook niet suppen met koud weer zonder goed en veilig koord. Controleer of het koord helemaal in orde is en ook goed bevestigd is aan jou en aan je sup board.
Wil je echt verder weg gaan met het suppen in de kou? Zorg dan voor een waterdichte zak op je sup board waar je een droge set kleding in doet en eventueel wat warm drinken. Je kan tussentijds even op je sup board gaat zitten om iets warms te drinken en na een val kan je je eerst verkleden voor je terug gaat naar de kust.
Ga je in de middag suppen? Houd er dan rekening mee dat het vroeg donker wordt. Het is daarom belangrijk om altijd een waterdicht en fel licht mee te nemen. Het kan voorkomen dat je door omstandigheden niet op tijd terug bent aan de kant voordat de duisternis inslaat.
Met de lamp kan je niet alleen zelf meer zien, maar kunnen boten jou ook zien. Het is handig om te kiezen voor een licht dat je aan je lichaam vast kan maken, zodat je deze niet vast hoeft te houden. 

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Bekijk de meest populaire SUP boards: