Paddleboarden met je hond is een geweldige manier om samen met je beste vriend van de natuur te genieten terwijl je drijft op het water. Het is echter niet altijd even makkelijk om je hond mee te nemen op een Stand Up Paddle Board.

Voordat je met je huisdier het water op gaat is het belangrijk dat je je op de juiste manier hebt voorbereid. Hierdoor voelt de hond zich op het SUP board en in een omgeving van alleen maar water vertrouwd, wat natuurlijk niet standaard zo is.

Nog belangrijker is het dat je zelf al redelijk goed kunt suppen voordat je je eraan gaat wagen met je hond samen. Paddle boarding is makkelijk te leren, iedereen kan het met een beetje oefening. Hoe meer ervaren jij bent en hoe stabieler jij op het board staat, hoe gemakkelijker het wordt voor jouw maatje.

Om het voor de voor hem gemakkelijker te maken, moet de hond:

  • Reeds goed kunnen zwemmen
  • Bevelen en commando’s direct opvolgen
  • Niet te makkelijk afgeleid zijn
  • Niet meer dan 45 kg wegen
Aqua Marina Super Trip Paddle Board met hond

Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding die je erbij helpt om je hond op Stand Up Paddle Boarding voor te bereiden.

1. Zorg dat je hond gewend is aan zwemmen

Niet alle honden zijn van zichzelf zwemmers. Er zijn zelfs sommige rassen die niet eens kunnen zwemmen en door hun lichaamsstructuur ook gemakkelijk oververhit raken in de zon.

Dit zijn onder andere: Bulldogs, Teckels, Boxers, Mopshonden en nog een paar andere rassen. Is jouw hond één van deze rassen, dan heb je als eerste een zwemvest nodig voor je hond.

Eigenlijk is het sowieso altijd aan te raden om je hond een zwemvest aan te trekken voor je op een SUP board gaat staan, zelfs als hij of zij al kan zwemmen. Kies bij voorkeur voor een hondenzwemvest met lus eraan, waarmee je de hond makkelijk terug op het board kan tillen. Daarna moet de hond gaan leren om te zwemmen.

Volg de volgende stappen:

Wees er zeker van dat het SUP board dat je hebt groot genoeg is om je hond op mee te nemen. Het is immers mogelijk dat een grote Duitse herder niet eenvoudig op je SUP board past, zeker niet als je een kleiner board als een Aqua Marina Vapor of Aqua Marina Breeze hebt. Voor dergelijk grote honden heb je een board van zeker 3 meter lang nodig, dat ook in de breedte wat groter is. Dit geeft de hond meer stabiliteit en is ook voor jou comfortabeler.

SUP boards die wij zeer geschikt achten voor het suppen met een hond zijn het MOAI 11' SUP Board of de Bluefin Cruise. Deze hebben een groot en stabiel oppervlak waar de hond een goede grip heeft en makkelijk mee kan op het board.

Wat betreft de keuze voor een SUP board geven honden de voorkeur aan zachte oppervlakken omdat deze minder glad zijn en ze niet uitglijden. Opblaasbare SUP boards geven de hond een stevig oppervlak om op te staan en zijn daarom een zeer goed alternatief voor hardboards.

Stand Up Paddle Boarding met hond

2. Neem het SUP board mee in huis zodat de hond er vertrouwd mee raakt.

In welke kamer in het huis verblijft de hond het liefste? Leg hier het board een week lang op de vloer. Zo kan de hond vertrouwd worden met het SUP board. Het is onvermijdelijk dat de hond nieuwsgierig wordt naar het board. Afhankelijk van het karakter van je hond geeft deze stap je een goed idee van hoe moeilijk of gemakkelijk het zal zijn om je hond op een SUP board in het water te krijgen.

3. Train met je hond om op het board te gaan staan en er weer af te komen

Dit is de belangrijkste stap. Na een week tijd zal de hond vertrouwd zijn met het board. Nu is het tijd om je hond te leren om op het board te stappen en er weer vanaf te komen. Let op: Voordat je met je hond gaat SUP boarden moet deze al eens een gehoorzaamheidstraining hebben gedaan en goed luisteren naar bevelen.

Neem de lievelingssnack van je hond mee en ga op het board staan. Leg de snack neer waar de hond moet gaan staan. Koppel altijd een bevel of commando aan wat je wil dat de hond doet, bijvoorbeeld “Spring erop” zodat de hond bekend raakt met deze nieuwe commando’s. Wanneer de hond doet wat jij wil, beloon hem dan met een snack en laat de hond weten dat hij precies heeft gedaan wat jij wilde.

Nu is het tijd om de hond met een bevel te leren om weer van het SUP board af te komen, bijvoorbeeld “Kom eraf”. Beloon de hond wederom met een snack als hij van het board af komt. Herhaal dit enkele malen per dag gedurende een hele week. Als de hond het eenmaal aangeleerd heeft is het tijd om de volgende stap te gaan nemen.

Als je hond weigert mee te werken, maak de training dan leuker en vrolijker voor de hond. Hier zal de hond waarschijnlijk beter op reageren dan een hele strenge aanpak. Ga langzaam verder met deze training en op den duur zal de hond op commando op het board kunnen gaan en er weer vanaf komen.

Aqua Marina Super Trip Paddle Board met hond

4. Staan op het SUP board omzetten in de praktijk

Nu is het tijd om wat er is geleerd in de praktijk te brengen en de SUP mee naar buiten te nemen. Begin op een vlakke ondergrond, bij voorkeur op gras. Gebruik dezelfde bevelen als je eerder in huis hebt gedaan om de hond op het board te krijgen en er weer vanaf. Omdat het nu een andere omgeving betreft kan de hond afgeleid worden. Wellicht zul je het enkele malen moeten proberen voordat het op het gras net zo goed gaat als het eerder in huis ging.

Als je hond er in slaagt om op het board te gaan en er weer vanaf te komen, blijf dan zelf staan op de plek waar je tijdens het stand up paddle boarden ook zou staan. Blijft je hond ook op de plek staan waar hij zou moeten staan als je op het water drijft, beloon hem dan weer met een lekkere snack. De meeste honden zullen aan het begin alleen erop en eraf springen. Probeer het board ook een beetje heen en weer te wiebelen om de beweging van de golven te imiteren. De hond zal begrijpen dat het normaal is en er niet direct af springen.

Als de hond ook deze test doorstaat, blijf dan op het board staan en peddel in de lucht, zodat de hond ook met deze beweging bekend raakt.

5. Nu is het tijd om je favoriete SUP locatie op te gaan zoeken

Je hebt het eindelijk gered! Neem je hond mee naar het water en oefen alle bovenstaande stappen nogmaals. Je kunt het ook direct in ondiep water uitproberen. Mogelijk duurt het een beetje langer voor deze stap slaagt en je hond zich comfortabel voelt op het water.

Heb je het gevoel dat jouw hond geen probleem meer heeft met het water? Dan is het tijd om het zwemvest aan te trekken en de diepere wateren op te zoeken. Hou je eerste reis kort en geef je hond veel complimenten als deze zich goed gedraagt. Als de hond eenmaal aan het SUP board is gewend dan ga je een werkelijk geweldige en mooie tijd samen tegemoet. Geniet van elk moment!

Wat moet je meenemen op het water?

Nu je er klaar voor bent om met je hond te gaan SUP boarden zijn er ook een aantal belangrijke dingen die je mee moet nemen:

  • Een dry bag voor sleutels, mobiele telefoon, zonnebrandcrème, portemonnee
  • Een hondenzwemvest
  • Snacks voor goed gedrag
  • Een waterfles om gehydrateerd te blijven
  • Hoed of pet
  • Zonnebril

Tip: Het is altijd goed om een extra handdoek in de auto te hebben. Dit kan zeer handig zijn, vooral voor honden met een dikkere vacht, die vol met zand kan zitten. Veel honden houden ervan om door het zand te rollen.