Vind je het ook zo heerlijk om op je SUP board te staan en het water te trotseren? Er is niks fijners dan lekker over het water te glijden, of het nou zomer of winter is. Maar soms heb je ook zin om het iets rustiger aan te pakken en op je SUP board te zitten, maar dan wil je nog steeds vooruit komen op het water. In die situatie is een zitje op je SUP board echt ideaal! Je kunt zitten peddelen en maakt met de installatie van een zitje een kajak met open zijden van je SUP board.

Een kajak zitje is lekker comfortabel, je neemt plaats op een zachte schuimzitting zodat je geen pijn krijgt aan je achterste door het continu zitten. Ook krijgt de rug voldoende steun zodat je achterover kunt leunen en geen last krijgt van het steeds maar hoeven aanspannen van je rug.

Waar installeer je een SUP board zitje?

Het perfecte punt voor het installeren van het zitje is in het midden of net iets daar achter, zodat je board aan de voorkant een klein beetje omhoog helt en golven makkelijker kunnen worden getrotseerd.

De SUP boards waarop je een kajak zitje kunt gebruiken zijn:


1. Aqua Marina Vapor

Aqua Marina Vapor SUP Board

De Aqua Marina Vapor is een veel gebruikte board in combinatie met het kajak zitje. Het board is 300 cm lang, 76 cm breed en 12 cm dik. Het maximale laadgewicht ligt met 100 kg relatief laag, zeker aangezien het aan te raden is om een speling van ongeveer 20 kg te houden tussen het daadwerkelijke gewicht en het maximale laadgewicht van het SUP board. Als je onder de 80 kg weegt is dit een kwalitatief goed board om op te zitten en te peddelen.

Alle de SUP Boards worden als een compleet pakket geleverd, inclusief SUP leash, draagtas, hogedrukpomp en peddel. Een SUP zitje moet echter apart worden aangeschaft, alleen bij de Bluefin Cruise is deze inbegrepen in het pakket.

2. Aqua Marina Breeze

Aqua Marina Breeze SUP Board

De Aqua Marina Breeze is vooral bekend als hét budget board van Aqua Marina met een lage prijs. Daarom lever je echter wel in op het formaat van het board, dat slechts 275 cm lang is en 76 cm breed en ook 12 cm dik. Het maximale laadgewicht van de Breeze is 95 kg, maar we raden dit board niet graag aan voor personen boven de 70 kg. Weeg je 70 kg of minder dan is dit prijstechnisch het meest voordelige SUP board voor beginners.

3. MOAI 10’6 SUP Board

MOAI 10’6 SUP Board

Het MOAI 10’6 SUP Board is een board met een prachtig design en hoge kwaliteit waarop je een SUP zitje kunt bevestigen. De aanschafkosten liggen iets hoger, maar op het water zul je ook absoluut merken dat de kwaliteit een stuk hoger ligt. Met een afmeting van 320 cm x 81 cm is dit niet alleen groter dan de Aqua Marina boards, door de 15 cm dikte is het ook erg stevig.

4. Aqua Marina Fusion

Aqua Marina SUP Board

Het Aqua Marina Fusion SUP Board is het populairste board waarop je een SUP zitje kunt bevestigen. Dit board wordt vaak verkocht, veel mensen zijn zich er niet eens bewust van dat het mogelijk is om hier een zitje op te bevestigen. Met een afmeting van 315 cm x 76 cm is dit het grootste en stevigste Aqua Marina SUP Board waar een zitje op kan. Het board is in tegenstelling tot de Aqua Marina Breeze en Vapor wel 15 cm dik.

5. Bluefin Cruise SUP Board

Bluefin Cruise SUP Board

De Bluefin Cruise is ook een board van zeer hoge kwaliteit waarop je een SUP zitje kunt bevestigen. Het mooiste aan de Bluefin Cruise is dat de 2-in-1 fiberglass peddel en kajak zitje in het pakket zijn inbegrepen. Dit board is in drie verschillende afmetingen verkrijgbaar, alledrie worden inclusief SUP zitje en 2-in-1 fiberglass peddel. Dit is dus zeker een mooie deal als je beslist wil gaan kajakken op je SUP Board.

Wat heb je verder nodig om zittend te peddelen op je SUP board?

Zittend kom je natuurlijk niet zo ver met een standaard SUP peddel die maar aan één kant een blad heeft om mee voort te bewegen in het water. Een 2-in-1 SUP en kajak peddel is dan ook echt een must als je hiermee aan de slag wil gaan. Je kunt deze peddel voor het normale SUP boarden gebruiken, maar door het extra blad dat je aan de andere kant erop kunt zetten is deze peddel ook ideaal om mee te kajakken. De peddel is verstelbaar van 170 cm tot 229 cm door de tussenstukken, waardoor deze peddel ook voor iedereen passend is.

Alternatieven voor een SUP board met zitje

Aqua Marina Evolution

Je kunt behalve een SUP board met zitje ook direct een opblaasbare kajak kopen, waarin ook veel opties zijn. Kies je echter bewust voor een SUP board dat zowel voor SUP als voor kajakken gebruikt kan worden, dan is de Aqua Marina Evolution precies waar je naar op zoek bent. Dit board is een echte evolutie, die Stand Up Paddle Boarding en kajakken samenbrengt in één.

De Aqua Marina Evolution kan gebruikt worden als standaard SUP board, waar je lekker op kunt staan en door het water kunt peddelen. Wil je kajakken, dan plaats je de band eromheen en monteer je het zitje, zodat je op avontuur kunt met een kajak. Er zijn twee zitjes inbegrepen, waarmee je samen het water op kunt in de Evolution.

Let wel op: De Evolution heeft als SUP board slechts een grootte van 295 x 67 cm en een dikte van 10 cm, waardoor het draaggewicht van het SUP board slechts 76 kg is. Als kajak met de band eromheen ligt dit met 120 kg een stuk hoger, maar voor twee volwassen personen is dit vaak nog aan de lage kant. Dit alternatief is dus ook aan te raden als je niet al te groot of zwaar bent, anders blijft het MOAI 10’6 SUP Board de beste optie om zittend te peddelen op je board.