Wat heb je behalve een Stand Up Paddle board nodig aan extra accessoires om het water op te kunnen? In principe zou je natuurlijk met alleen maar een SUP board het water op kunnen gaan, maar voor extra veiligheid en comfort zijn er toch een aantal accessoires aan te raden om jouw SUP tocht een stuk aangenamer te maken.

5 accessoires voor je sup board

1. SUP peddel

Uiteraard is een SUP peddel zeer aan te raden, zodat je sneller vooruit komt op het water dan als je op het board ligt en met je armen peddelt. Er zijn verschillende typen SUP peddels verkrijgbaar, met name afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt. Als je een carbon peddel gebruikt in plaats van de standaard aluminium peddel zul je het verschil wel voelen.

De carbon peddel is een stuk lichter en makkelijker te verplaatsen in het water, waardoor je een stuk minder snel moe zult worden. Deze peddels zijn echter ook prijziger en zullen een grotere investering vereisen, waardoor dit vooral is aan te raden voor mensen die zeker weten dat ze in de toekomst nog vaker gebruik gaan maken van het SUP board.

2. Handpomp of elektrische pomp

Een ander zeer handig artikel is een handpomp of elektrische pomp, zodat je snel het water op kunt gaan. Het is ten zeerste af te raden om het hele SUP board met de mond op te blazen. Je bent helemaal uitgeput na het opblazen en daarnaast zal de SUP niet hard genoeg zijn opgeblazen om deze optimaal te kunnen gebruiken op het water.

Met een elektrische pomp zal je SUP board binnen enkele minuten keihard zijn opgeblazen, dit kun je met de ingebouwde drukmeter ook altijd controleren. Met een handpomp zal het zo’n 5 tot 10 minuten duren voor je het board op de juiste stevigheid hebt, je hebt in ieder geval al je warming up achter de rug! Ook de handpomp bezit over een handige drukmeter waarbij je kunt controleren of de SUP op de juiste hardheid zit, voor bijna elk board is dit 15 PSI.

3. Rugzak / Dry Bag

Om het SUP board eenvoudig mee te kunnen nemen kun je het beste een ruime rugzak gebruiken. Het is immers lastig om je SUP board onder de arm mee te slepen, aangezien deze vaak toch rond de 10 kg wegen en niet heel makkelijk te dragen zijn. Denk in plaats daarvan ook eens aan een wheely bag, waarmee je je board nog makkelijker kunt vervoeren.

Tip: Naast de rugzak is het ook ideaal om een dry bag erbij te hebben, zodat de belangrijke spullen die je meeneemt op je SUP board droog blijven. Denk bijvoorbeeld aan je mobiele telefoon, sleutels, of zelfs droge kleding en eten en drinken.

Afhankelijk van wat je mee wil nemen op jou SUP tocht kies je voor een dry bag van 12 liter of een dry bag van 25 liter. Mocht je je hele board in een dry bag willen vervoeren, dan is er zelfs een dry bag van 90 liter!

4. SUP enkelkoord

Het belangrijkste accessoire met het oog op SUP veiligheid is het SUP enkelkoord. Een elastieken koord dat je met een klittenbandsluiting aan je enkel bevestigd. Mocht je van het board af vallen en onder water terecht komen, dan verlies je nooit je board en kun je ook niet ver onder water raken.

Omdat er onder water zeer sterke stromingen kunnen zijn is een SUP enkelkoord dus van levensbelang, zodat je jezelf altijd weer uit het water kunt trekken. We zijn er dan ook zeer blij mee dat Aqua Marina in 2020 heeft besloten om bij elk SUP pakket standaard een enkelkoord te leveren, net als MOAI en Bluefin.

Van de bovenstaande 4 SUP accessoires zijn de volgende inbegrepen in alle all-round SUP pakketten van Aqua Marina, MOAI en Bluefin:

  • SUP peddel (aluminium)
  • Handpomp
  • Rugzak
  • SUP enkelkoord

5. Restube Classic

Het is belangrijk om zo veilig mogelijk het water op te gaan. Je kunt daarbij kiezen voor bijvoorbeeld een reddingsvest, maar dit kan best zwaar zijn om steeds mee te dragen. Een goed alternatief hiervoor is de Restube Classic. Deze zelfopblazende reddingsboei draag je mee aan je zwembroek en weegt slechts 260 gram. Bij een noodgeval trek je aan het koordje en blaast de Restube zichzelf binnen enkele seconden op, zodat je altijd boven water kunt komen. Wanneer je vast zit in een sterke stroming onder water kan het je leven redden, daarom zien we het als een zeer aan te bevelen accessoire.

Extra’s: SUP Board zitje / Aqua Marina Bluedrive Power Fin

Een extra accessoire dat minder noodzakelijk is maar wel een leuke optie, is een SUP board zitje om je SUP board te transformeren in een kajak (geschikt voor Aqua Marina Breeze, Vapor en Perspective). Hiermee kun je zittend over het water peddelen en hoef je water minder inspanning te verrichten om vooruit te komen. Let op: hiervoor heb je ook een Aqua Marina kayak peddel nodig.

Kijk ook eens naar het Bluefin Cruise SUP Board, waarbij een 2-in-1 glasvezel peddel en een kajak zitje al in het pakket zijn inbegrepen.

Als allerlaatste en extreem luxe optie is er nog de Aqua Marina Bluedrive Power Fin, een externe motor waarmee je SUP board zelf vooruit gaat om tussendoor te ontspannen terwijl je SUP toch vooruit blijft gaan. Hiermee hoef je zelf geen krachtsinspanning te leveren en kun je je richten op andere activiteiten, zoals het bekijken van de vissen en de prachtige omgeving.

Conclusie

Bij aankoop van alle all-round SUP board pakketten heb je alle belangrijkste accessoires wel in huis, met een (aluminium) peddel, handpomp, rugzak en enkelkoord. Een dry bag en een zelfopblazende reddingsboei zijn wel aan te raden om erbij aan te schaffen, een carbon peddel en elektrische pomp zijn erop gericht om meer comfort te bieden als je van plan bent vaker gebruik te maken van een SUP board.

Bekijk bij aanschaf van een SUP board het hele pakket en koop als beginner altijd een board dat alle accessoires inbegrepen heeft, los zijn deze accessoires vaak duurder en zul je ze alsnog aan moeten schaffen om optimaal gebruik te kunnen maken van je Stand Up Paddle board.

Klaar om een keuze te maken?