Stand-up paddle-boarding (SUP) is om goede redenen de snelstgroeiende sport ter wereld. Het geeft heel veel plezier, het is een geweldige workout en iedereen kan het doen omdat het gemakkelijk te leren is. Het kiezen van je eerste paddle board kan echter een uitdaging zijn.

Het kiezen van het juiste paddle board komt neer op je lifestyle, waarvoor je het board wil gaan gebruiken en je budget. Als je niet 100% zeker weet waarvoor je je SUP gaat gebruiken, zullen we je helpen dit uit te vinden in de komende 5 minuten. Wij verzekeren je dat winkelen voor je ideale SUP eenvoudig en leuk kan zijn!

stand up paddle board kopen

1. De verschillende soorten paddleboards

Om je ideale paddle board te vinden, is het belangrijk om het verschil tussen de verschillende typen SUP boards te kennen.

Houd er rekening mee dat er een cross-over kan zijn, omdat de meeste mensen hun paddle-boards gebruiken voor meerdere doeleinden (zoals surfen / recreatief / toeren / racen). Hieronder vind je de vijf meest voorkomende typen SUP-boards op de markt.

All Around SUP boards

  • Perfecte keuze voor beginnende en beginnende SUP-boarders
  • Veelzijdig en kan onder alle omstandigheden worden gebruikt
  • De meest voorkomende stand up paddle board-vorm
  • Familievriendelijk (en hondvriendelijk!)

Surf SUP boards

  • Perfecte keuze voor matige tot gevorderde SUP-boarders
  • Voor degenen die meer actie willen uit hun paddleboard-ervaring
  • Minder stabiel op water = gemakkelijker om eraf te vallen
  • Zeer manoeuvreerbaar in de branding, makkelijk keren
  • In wezen oversized surfboards met een peddel

Touring SUP boards

  • Perfecte keuze voor serieuze roeiers met interesse in intensieve trainingen
  • Ontworpen voor lange afstanden op vlak water - open oceaan, baaien en meren
  • Gemaakt voor maximaal glijden en efficiëntie
  • Meestal breed en stabiel genoeg voor beginners

Race SUP boards

  • Ontworpen voor vlakke waterraces of open oceaan wedstrijden
  • Extra lengte en extra breedte die zorgen voor een hoge sprintsnelheid en een lange glijefficiëntie
  • Soms uitdagend voor beginners maar perfect voor zowel elite- als recreatieve racers

Yoga SUP boards

  • Ontworpen voor yoga, peddelen op vlak water en elke fitness gerelateerde oefening
  • Gebouwd voor stabiliteit
  • Uitgestrekte dekmat biedt voldoende ruimte voor yoga

2. Welke maat SUP board heb je nodig?

Het antwoord op deze vraag is gebaseerd op je gewicht en ervaring met paddleboarden. Denk aan je ideale bordgrootte qua volume. Hoe breder, langer en dikker het bord, hoe meer volume het zal hebben. Sterker nog, hoe meer volume het board heeft, hoe stabieler het op het water zal zijn. Bekijk onze aankoopgids om erachter te komen welke maat paddle board bij je past.

Beginnende SUP boarders willen meestal een board met meer volume omdat dit extra stabiliteit biedt en meer gewicht kan dragen. Naarmate je vaardigheden, balans en kracht verbeteren, kun je kiezen voor een kleiner board met minder volume. Tegen die tijd is je oudere board geweldig voor vrienden en familie om te gebruiken!

3. Het verschil tussen opblaasbare en hardboard SUP boards

Zodra je weet welk type en formaat SUP board je wil, is het tijd om te beslissen of je een opblaasbaar of een hardboard paddleboard wilt. Er zijn veel verschillen tussen opblaasbare en hardboard SUP boards.

Tip: Bij het bepalen of een opblaasbare of hardboard SUP geschikt voor jou is, hangt het echt af van je budget en opslag / transportopties. Lees hier meer over de verschillende tussen opblaasbare SUP boards en hardboard SUP boards.

4. Opslag van je paddle board

Een grote zorg die veel mensen hebben voordat ze een SUP kopen, is waar ze het bij hun thuis zullen opslaan. Om je board in goede staat te houden en de levensduur te verlengen, wil je de blootstelling aan de elementen minimaliseren wanneer je het niet gebruikt. Ongeacht het soort klimaat waar je woont, wordt het ten zeerste aanbevolen dat je je stand-up paddleboard binnen houdt wanneer je het niet gebruikt. Hieronder zijn enkele tips voor het opslaan van je paddleboard.

  • Als je een hardboard hebt, is het aan te raden deze in een bewaartas op te bergen, omdat dit helpt bij het voorkomen van krassen, deuken en andere schade.
  • Je wilt hardboard en opblaasbare SUP boards uit direct zonlicht houden
  • Ongeacht welk type board je hebt, de sleutel is om je SUP op een koele donkere locatie te houden waar deze veilig en beschermd is.

Of ga gewoon zo veel peddelen dat je je board niet hoeft op te slaan!

5. Waar krijg je de beste prijs-kwaliteitverhouding in SUP boards?

Met veel stand-up paddleboard-bedrijven om uit te kiezen, kan het overweldigend lijken om de perfecte te vinden. De sleutel is om verder te kijken dan de marketing. Kijk naar de eigenschappen van de boards en de reviews om precies te zien wat elk bedrijf aanbiedt. De belangrijkste dingen om te overwegen bij het kiezen van een fabrikant is de prijs van het bord (en), de garantie en de klantenservice, omdat het meestal een directe weerspiegeling is van het bedrijf.

Prijs

De grootste zorg voor de meeste mensen is de prijs van het bord. Je wil geen super duur board, maar je wil ook geen goedkoop board kopen om geld te besparen. Het is belangrijk om je onderzoek te doen om boards en fabrikanten met elkaar te vergelijken.

Gratis verzending

Wij bieden gratis verzending rechtstreeks aan de deur op alle boards, want verzending zou het laatste moeten zijn waar je rekening mee moet houden bij het kiezen voor een board.

Conclusie

Zoals je ziet spelen er veel verschillende factoren bij de aanschaf van een stand-up paddle board. Hoe meer onderzoek je doet, des te beter geïnformeerd je bent en dat zal leiden tot het vinden van het beste paddle board dat het meest voor jou geschikt is!

Heb je nog meer redenen nodig waarom je een SUP moet kopen? Volg ons dan op Facebook of Instagram en laat je regelmatig inspireren door middel van prachtige foto’s. Ben je klaar om je SUP board te kopen? Wacht dan niet langer, anders is het seizoen dadelijk voorbij!

Klaar om een keuze te maken?