Morgen begint het wereldkampioenschap SUP boarden 2018 in Riyue Bay op het eiland van Hainan in China. Met een temperatuur van maximaal 15 graden wordt dit zeker niet een van de warmste kampioenschappen, de wetsuits mogen absoluut aan!

Op 23 november om 8:30 lokale tijd begint de openingsceremonie van dit SUP board wereldkampioenschap. Daarna wordt begonnen met de eerste dag van het SUP Surfing onderdeel. Dit onderdeel gaat door t/m 26 november, dan zijn de SUP Surfing finales.

Op 27 november begint het onderdeel met het technisch racen, op 29 november hebben de SUP boarders een rustig, het evenement wordt dan ook verplaatst naar de Shenzhou Peninsula, aan de andere kant van het eiland van Hainan. Hier worden de laatste drie dagen van het SUP board kampioenschap beleeft.

Op 30 november komen de echte snelheidsduivels naar voren, dan is het onderdeel sprint racing de hele dag het enige onderwerp. Dit onderdeel wordt compleet op deze dag afgewerkt, inclusief finales.

Op 1 december wordt het onderdeel lange afstand SUP boarden gevaren, waar de echte tour SUP boarders naar voren komen om te strijden om de eerste plaats.

Op 2 december is de laatste dag van deze SUP wereldkampioenschappen, waarin de team race wordt gereden in gemengde teams van een man en een vrouw. Hierop volgt de sluitingsceremonie en een Aloha Beach Party voor alle deelnemers om een spetterend einde te maken aan deze kampioenschappen.

Welke boards mogen er gebruikt worden op het wereldkampioenschap Stand Up Paddle Boarding?
Voor het onderdeel SUP Surfing mag elk board worden gebruikt, hier gelden helemaal geen restricties qua lengte of gewicht. SUP Racing Technisch en afstandsracen mag met boards van maximaal 12’6”, 381 cm. Een https://www.supboard-99.nl/aqua-marina-hyper-126 zou dus het maximale board zijn wat je mee zou kunnen nemen naar de wereldkampioenschappen. Het gewicht van het board maakt niet uit. Een board moet wel een traditionele vorm hebben met één romp en vaste vinnen (dus geen afneembare of beweegbare vinnen). Het materiaal van de deelnemers zal officieel worden gecontroleerd voor het begin van het kampioenschap.

Krijgen SUP boarders ook een anti-doping test?

Jazeker! Deelnemers aan het wereldkampioenschap SUP boarding worden ook getest op doping. Dit gebeurt op of voor de laatste dag van de competitie. Finalisten worden altijd getest, daarnaast zijn er nog drie willekeurige dopingtesten bij afgevallen deelnemers.

Welke routes leggen de deelnemers van de verschillende disciplines af?

Hieronder zijn de routes te zien van de verschillende onderdelen. Een lange route voor de deelnemers aan de afstandsraces, voor de technische cours net iets scherpere bochten (en een klein stukje per ronde de SUP over het strand dragen). Het onderdeel sprint is natuurlijk een recht stuk dat zo snel mogelijk moet worden afgelegd zonder enige afwijkingen naar de zijkanten.

2018 ISA World SUP en Paddleboard Championships Map Distance Course
2018 ISA World SUP en Paddleboard Championships Map Technical Course
2018 ISA World SUP en Paddleboard Championships Map Sprint Course

Bekijk de meeste populaire SUP boards: