Stand up paddleboarding is de snelst groeiende watersport wereldwijd. Jaarlijks stappen honderdduizenden watersporters voor het eerst op een SUP board. Deze sport is zeer laagdrempelig en binnen no-time kun jij je eerste tour peddelen. Toch is het belangrijk dat je de veiligheid van suppen in acht neemt.

Als je een sup board beschouwt als een leuk stuk speelgoed, dan zie je de gevaren niet. Een SUP board kan je snel in diep en onrustig water brengen. In dit artikel geven we je 7 tips voor een goede veiligheid tijdens het suppen!

SUP Veiligheid

1. Zorg dat je goed kan zwemmen

Dit klinkt als een logische tip maar veel mensen springen zomaar op een board zonder dat zij kunnen zwemmen. Het idee hierachter is om dan in ondiep water te peddelen. Doe dit nooit! Helemaal wanneer je niet vaardig genoeg bent op een board, kan je zo afdrijven naar dieper water. Als de zee krachtig is, wordt het lastig om dan terug te peddelen voor een beginner. Stap dus nooit op een SUP board zonder dat je kan zwemmen.

Tip: als je niet kan zwemmen, ga dan ook niet suppen met een reddingsvest om. Als de stroming te hard staat en deze trekt jou verder de zee op, dan is er geen mogelijkheid om terug naar de kust te komen zonder de hulp van anderen. Doe dit dus niet.

2. Draag altijd een reddingsvest

Het is belangrijk om altijd een goed reddingsvest te dragen tijdens het SUP boarden, ook als je goed kan zwemmen. Een onverwachte val in het water kan namelijk zorgen voor desoriëntatie, waardoor je niet meer weet waar de bodem van het water is en waar je boven water komt. Met een reddingsvest drijf je altijd naar de oppervlakte.

Nieuw in het assortiment van Supboard-99 is de Restube. Deze kleine reddingsboei is ideaal voor als je vrij wilt bewegen, maar toch veilig wilt zijn in het water. Heel erg handig en deze mocht daarom niet ontbreken in onze webwinkel.

3. Gebruik een enkelkoord

Het is verstandig om een riem of koord te gebruiken die ervoor zorgt dat je altijd verbonden blijft met je SUP board. Als je van je SUP board valt, dan zorgt het koord of de riem ervoor dat je SUP board niet van je wegdrijft. Als je erg geschrokken bent van de val in het water, dan kan je je direct vastpakken aan je SUP board.

Tip: bij veel SUP boards wordt een gratis enkelkoord (leash) geleverd. Wil je er toch een kopen? Onze enkelkoorden zijn universeel en kun je op alle boards gebruiken die je in onze shop vindt.

4. Wees goed voorbereid

Bedenk goed welke gevaarlijke situaties je tegen zou kunnen komen. Je kan bijvoorbeeld vallen, maar je kan ook objecten tegenkomen waar je tegenaan botst of in de problemen raken door onrustig water. Bedenk je wat er allemaal zou kunnen gebeuren en zorg ervoor dat je in deze situaties precies weet wat je moet doen. Kortom, focus op zelfredzaamheid.

5. Bewust van de omgeving

Zorg dat je je altijd bewust bent van de omgeving. Denk aan de weersomstandigheden, golven en stromingen, andere personen in het water, boten en objecten. Door je goed bewust te zijn van je omgeving kan je rustiger en veiliger suppen. Ben je nog niet heel ervaren? Zoek dan niet de grens op maar ga voor veiligheid.

Te dicht bij de rand of tussen de stenen peddelen kan er niet alleen voor zorgen dat je je lelijk bezeert als je valt, je kunt ook het board snijden tegen een scherpe steen waardoor deze lek gaat. Dit gebeurt zelden maar het zou vervelend zijn als het uitgerekend jou overkomt.

6. Bewust van de weersomstandigheden

Houd rekening met de weersomstandigheden. Ga je suppen met koud weer? Kies dan voor een wetsuit die je warm kan houden, of kleding van fleece. Neem ook altijd een set kleding mee voor als je nat wordt in ijskoud water. Voor meer tips, lees onze blog over suppen in koud weer.

Is het warm weer? Ook dan moet je rekening houden hiermee. Neem altijd bedekkende kleding mee, een zonnebril en voldoende zonnebrandcrème. Als je eenmaal op het water aan het peddelen bent, is de kans dat je verbrandt erg groot.

7. Houd rekening met zonsondergang

Lekker na het werk even peddelen? Je hebt groot gelijk! Het is prachtig om de zonsondergang vanaf je SUP board te zien. Houd er wel rekening mee dat wanneer de zon onder is, het ook lastiger is om te zien. Zorg dus dat je niet ver van de kust bent voordat de zon onder gaat. Niemand wil in het donker nog een stuk moeten peddelen. Ook ben je erg slecht zichtbaar voor bijvoorbeeld boten of andere watersporters.

SUP veiligheid: niet zo moeilijk toch?

Bovenstaande tips klinken heel logisch en dat is het ook. Logisch nadenken is het belangrijkste om je veiligheid te garanderen. Door niet te vergeten dat Moeder Natuur altijd sterker is en onverwachts uit de hoek kan komen, heb je al een heel belangrijke eerste stap gemaakt naar SUP veiligheid. We hopen dat deze tips je geholpen hebben en jouw SUP tour nog veiliger (én leuker) maken.

Klaar om een keuze te maken?