Je ziet het de laatste tijd steeds vaker in zowel offline als online winkels: extreem goedkope opblaasbare SUP boards die je wil voor maximaal €200 kunt kopen. Het kan zeer verleidelijk zijn om deze te kopen als je weinig budget hebt en je denkt dat het toch geen verschil gaat maken bij het beginnen met SUP boarden. Het is echter geen verstandige beslissing om voor een dergelijk board te gaan. Je krijgt het product waar je voor betaalt en dat is niet in elk geval gunstig.

Waarom zijn deze niet interessant en kun je beter voor een iets duurder model gaan? Lees hieronder de 8 redenen om iets meer budget te reserveren voor een SUP board.

goedkoop sup board set

1. Een goedkoop SUP board is minder stabiel

Waar je bij een SUP board wel goed op moet letten is de grootte van het board en de dikte van het board. Als we kijken naar boards onder de €200 zien we steeds weer dat dit boards zijn met een dikte van 10 cm, wat niet erg stabiel is. De goedkoopste boards in onze winkel beginnen bij 12 cm dikte, dat verschil merk je wel degelijk.

Het is belangrijk dat je als beginner stabiel kunt staan en de techniek goed kunt leren, als je continu je best moet doen om op het board te balanceren kun je je daar niet op concentreren. Kies daarom altijd voor een minimaal 12 cm dik SUP board.

Een hoogwaardig SUP-board kan betere prestaties leveren op het water. Ze zijn meestal stijver en stabieler, wat zorgt voor een betere stabiliteit en wendbaarheid tijdens het peddelen. Dit is vooral belangrijk voor beginners of mensen die op zoek zijn naar een betere SUP-ervaring. Goedkopere boards kunnen minder stijf zijn, waardoor ze minder stabiel aanvoelen en moeilijker te manoeuvreren zijn.

2. Het draaggewicht van goedkope SUP boards ligt erg laag

Goedkopere SUP boards hebben een laag draaggewicht. Zo staat er dat de maximale belasting 100 kg is, maar bij 80 kg heb je vaak al natte voeten en buigt het board door. Dit komt omdat er minder aandacht is besteed aan het materiaal en de dichtheid van het board, waardoor er minder drijfkracht is.

Omdat het materiaal minder sterk is zul je ook zien dat je goedkope SUP boards minder hard kunt oppompen, waar het aan te raden is om een board te kopen dat opgepompt kan worden tot minimaal 15 PSI. De écht dure opblaasbare SUP boards hebben zelfs een stevigheid van 20 PSI (de Bluefin Cruise is niet eens een heel duur board en kan tot 28 PSI worden opgeblazen!). Ga dus voor een stevig board dat niet doorzakt en stevig opgepompt kan worden.


3. Een goedkoop opblaasbaar SUP board gaat sneller kapot

Goedkoop is duurkoop” is een bekend gezegde dat ook in de wereld van de Stand Up Paddle boards zeker van toepassing is. Door het mindere materiaal zal een goedkoop SUP board sneller beschadigd raken of lek gaan, waar je normalerwijze jaren plezier moet kunnen hebben van je opblaasbare SUP board.

Hoogwaardige opblaasbare SUP-boards worden vaak gemaakt van materialen van betere kwaliteit, zoals stevig PVC of drop-stitch constructie. Deze materialen zijn duurzaam en kunnen bestand zijn tegen slijtage, schokken en druk. Goedkopere SUP-boards daarentegen kunnen gemaakt zijn van minder duurzame materialen die gemakkelijker kunnen beschadigen of scheuren, vooral bij intensief gebruik.

4. Je wordt minder gemotiveerd om te gaan SUP boarden

Omdat het veel moeilijker is om te beginnen met Stand Up Paddle boarden op een instabiel board zul je er minder plezier in hebben en het vanzelf minder vaak gaan doen. Een sport waar je snel goed in bent zul je natuurlijk sneller oppakken en er meer plezier in gaan krijgen dan als je telkens weer in het water valt of pijn krijgt omdat je het board steeds moet balanceren.

Als je board niet doet wat jij wil, het log aanvoelt, het moeilijk te besturen is en het wiebelig is zul je het niet meer snel gebruiken en was de aankoop gewoon zonde van het geld. Geef daarom iets meer uit aan een SUP board van echt goede kwaliteit.

Comfort bij het peddelen

Opblaasbare SUP-boards van hogere kwaliteit zijn meestal voorzien van comfortfuncties die je peddelervaring aangenamer maken. Ze hebben vaak een zacht, antislip dek dat zorgt voor een betere grip en meer comfort tijdens het staan en peddelen. Bovendien hebben ze mogelijk extra accessoires zoals een gevoerd handvat, een elastisch bagagenet of D-ringen om spullen aan vast te maken. Deze extra functies kunnen je SUP-ervaring verbeteren en het gemak vergroten.

6. Niet alleen de SUP zelf is minder, de rest van het pakket ook

Bij aankoop van een SUP board ga je bijna altijd voor een compleet pakket, inclusief pomp, rugzak, peddel en meer. In bijna alle gevallen hoef je bij een goedkoop SUP board alleen maar naar de productfoto te kijken om te zien dat de pomp en de peddel van erg lage kwaliteit zijn en van goedkoop plastic zijn gemaakt.

Je kunt je wel voorstellen hoe het oppompen van je SUP board zal gaan met een dergelijke pomp zal gaan en wat de duurzaamheid van de peddel zal zijn. Let er op dat je altijd minimaal een aluminium peddel erbij krijgt, neem geen genoegen met een plastic peddel! Ook ontbreekt een enkelkoord vaak bij deze goedkope boards, wat echt een noodzakelijk accessoire is dat levensreddend kan zijn en ervoor zorgt dat je je board altijd bij je houdt.

7. Veiligheid op het water

Kwaliteitsboards zijn vaak ontworpen met veiligheid in gedachten. Ze hebben bijvoorbeeld antislip-dekken die je grip geven, zelfs als ze nat zijn, waardoor je minder kans hebt om uit te glijden en te vallen. Bovendien zijn ze meestal uitgerust met extra drijfvermogen, wat van cruciaal belang kan zijn in noodsituaties. Goedkopere boards hebben mogelijk niet dezelfde veiligheidsvoorzieningen en kunnen je dus meer blootstellen aan potentiële risico's.

8. Garantie en klantenservice

Hoogwaardige opblaasbare SUP-boards worden meestal geleverd met garanties van de fabrikant, wat een indicatie is van hun vertrouwen in de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Als er iets misgaat, kun je mogelijk rekenen op klantenservice en ondersteuning om het probleem op te lossen. Een gerenommeerd merk als Bluefin biedt bijvoorbeeld maar liefst 5 jaar garantie! Goedkopere boards bieden mogelijk niet dezelfde garanties of klantenservice, waardoor je vastzit als er zich problemen voordoen.

Conclusie

Het water op gaan brengt risico’s met zich mee, die je liever niet wil nemen door met goedkoop materiaal te gaan SUP boarden. Maar wij vinden het grootste risico dat wordt gelopen een mislukte kennismaking met deze prachtige watersport is.

SUP boarden kan zoveel plezier geven en een sport zijn die de rest van je leven beoefend kan worden. Als je na de eerste keer SUP boarden geen zin meer hebt, alleen maar omdat de slechte kwaliteit van een goedkoop board je een verkeerde indruk geeft van de sport, dan is dat natuurlijk eeuwig zonde.

We hopen dat wij de passie die we voor deze sport hebben ook op jou kunnen overbrengen en willen dan ook dat je op de best mogelijke manier aan deze sport gaat beginnen. Bekijk daarom ook eens het artikel het beste budget SUP board om een goed kwalitatief Stand Up Paddle board te vinden dat toch niet al te duur is (vanaf €299). Een klein beetje extra investeren kan je een hoop extra plezier opleveren, wat uiteindelijk veel meer waard is!

Investeren in een betere SUP: Bluefin

Er zijn verschillende redenen waarom het de moeite waard is om te investeren in een Bluefin Cruise SUP-board. Hier zijn enkele belangrijke punten:

Kwaliteit en duurzaamheid: Bluefin staat bekend om zijn hoogwaardige constructie en duurzame materialen. De Cruise-serie SUP-boards van Bluefin worden vervaardigd met behulp van de stevige drop-stitch technologie, waardoor ze stijf en robuust zijn. Dit zorgt voor een betere prestatie op het water en een langere levensduur van het board, zelfs bij intensief gebruik.

Stabiliteit en prestaties: De Bluefin Cruise SUP-boards zijn ontworpen met stabiliteit en prestaties in gedachten. Ze hebben een breder oppervlak en een versterkte vorm, waardoor ze uitstekende stabiliteit bieden, vooral voor beginners of mensen die meer stabiliteit nodig hebben. Deze boards zijn gemakkelijk te balanceren, waardoor je met vertrouwen kunt peddelen en genieten van je SUP-ervaring.

Veelzijdigheid: De Bluefin Cruise-serie biedt verschillende modellen en maten om aan verschillende behoeften en vaardigheidsniveaus te voldoen. Of je nu op zoek bent naar een board voor ontspannen peddelen op vlak water, avontuurlijke tochten maken of zelfs surfen op golven, er is een Bluefin Cruise SUP-board dat bij jouw wensen past. De veelzijdigheid van deze boards maakt het een goede investering, omdat je er verschillende activiteiten mee kunt doen zonder extra boards aan te schaffen.

Accessoires en functies: Bluefin Cruise SUP-boards worden geleverd met een uitgebreid pakket accessoires. Ze zijn meestal inclusief een verstelbare peddel, een hoogwaardige dubbelwerkende pomp, een comfortabel en antislip dekpad, een waterdichte telefoonhoes en een stevige rugzak voor eenvoudig transport. Deze accessoires zorgen voor extra gemak en waarde bij je aankoop.

Uitstekende klantenservice: Bluefin heeft een reputatie opgebouwd voor hun uitstekende klantenservice. Ze bieden doorgaans uitgebreide garanties op hun producten en staan bekend om hun responsieve en behulpzame ondersteuningsteam. Dit geeft je gemoedsrust, wetende dat je ondersteund wordt als er zich eventuele problemen voordoen.

Al met al biedt een Bluefin Cruise SUP-board een combinatie van kwaliteit, stabiliteit, prestaties en veelzijdigheid, samen met uitstekende klantenservice. Het is een investering die je een langdurige en plezierige SUP-ervaring zal bieden.

Klaar om een keuze te maken?