Sta je op het punt om een SUP board te kopen, maar twijfel je tussen een opblaasbaar board en een hard board? Lees dan deze gids, ontdek de voor- en nadelen van beide typen SUP boards en maak jouw keuze voor het ultieme board.

Het antwoord op de vraag: “moet ik een opblaasbaar board of een hardboard kopen?” is niet gemakkelijk. Dit komt omdat het voor iedereen anders is. Jij hebt hele andere wensen met betrekking tot je SUP board dan iemand anders.

aqua marina sup board opblaasbaar

Er zijn 5 factoren die het verschil tussen een hard board en een opblaasbaar board bepalen:

  • 1. Niveau
  • 2. Vervoer en opslag
  • 3. Prestatie
  • 4. Prijs
  • 5. Levensduur

1. Niveau

Allereerst moet je je eerst afvragen wat voor een type boarder jij bent. Ben jij bezig met jouw eerste jaren SUP en heb je geen ervaring met surfen of andere watersporten? In dat geval is een opblaasbaar board een beter board voor jou om mee te beginnen.

Een opblaasbaar paddle board is gemakkelijker om op te staan, je balans op te vinden (en te houden) en om op te peddelen. Doordat je jouw balans beter onder controle hebt, val je minder vaak van het board en kost het je minder energie.

Ben je een beginner die nog weinig ervaring heeft met watersporten, kies dan voor een opblaasbaar board. Ben je gevorderd en zoek je uitdaging, kies dan voor een hard board.

Sport je om calorieën te verbranden? Ook dan is SUP zeer geschikt. Wanneer jij lekker aan het touren bent, verbrand je al zo’n 400 – 500 calorieën per uur! Lees hier meer over waarom SUP de ultieme sport is.

2. Vervoer en opslag

Wanneer je niet in de buurt van een plas water woont of het board mee wilt nemen op vakantie, is dit een belangrijk punt om over na te denken. Veel van onze klanten willen het board meenemen naar de camping, naar zee voor een dagje ontspannen of naar familie / vrienden die verder weg wonen. In dit geval is er een overduidelijke winnaar: het opblaasbare board. Deze is binnen een paar minuten opgepompt en kost veel minder ruimte in je auto (of mee op de fiets).

Een opblaasbare SUP is gemakkelijk te vervoeren en op te bergen, omdat het opgevouwen ongeveer de grootte heeft van een forse rugzak. Is de zomer voorbij en ben je niet van plan in de winter het water op te gaan? Dan is er in huis altijd wel een plekje voor een opblaasbaar board. Voor een hard board is dit een stuk moeilijker. Om een hard board te vervoeren zul je ook aanpassingen moeten doen aan je auto.

Een opblaasbaar board is gemakkelijk mee nemen en op te bergen. Hierdoor is het board favoriet bij mensen die niet dichtbij de zee wonen, of in de zomer het board mee willen nemen op vakantie. Zelfs meenemen het vliegtuig in kan gemakkelijk.

3. Prestatie

Als het gaat om presteren, is het hard board de duidelijke winnaar. Ondanks dat de techniek van een opblaasbaar product ieder jaar beter wordt, presteert een hard board beter als het gaat om snelheid en wendbaarheid. Met een harde sup kun je beter een golf opvangen, snellere bewegingen maken en meer snelheid behalen. Vooral voor de gevorderde gebruiker is dit dus van belang.

Een hard board presteert een stuk beter als het gaat om wendbaarheid, snelheid en wanneer je golven wilt pakken.

Tip: ben je benieuwd welke techniek er verscholen zit in de binnenkant van een opblaasbare SUP boards? Lees dan onze technologie pagina.

4. Prijs

Ook hier is een overduidelijke winnaar aan te wijzen: het opblaasbare board. Waar je voor ongeveer €600 echt een premium opblaasbaar product in huis haalt, lukt dit onder de €1250 vaak niet bij een hard board. Houd dus rekening met een ander prijskaartje wanneer je op zoek bent naar een hard board.

5. Levensduur

Je zult het bijna niet geloven maar opblaasbare boards gaan een stuk langer mee dan hard boards. Als je jouw opblaasbare sup laat vallen dan zal er geen krasje op komen. Laat je echter jouw hard board vallen dan is er kans dat je hem direct moet repareren. Het materiaal waarvan een hard board gemaakt is, is keihard. Toch is het wel breekbaar. Hierom wordt in rivieren waar veel stenen liggen vrijwel altijd gebruik gemaakt van een opblaasbaar product.

Als je je geen zorgen wilt maken om de levensduur van een board, koop dan een opblaasbare SUP. Deze kan veel beter tegen een stootje of schrammetje.

Zoals gezegd is de aanschaf van een board voor iedereen persoonlijk. Kijk goed naar jouw specifieke wensen en maak aan de hand daarvan je keus. We hebben het artikel nog even kort samengevat in onderstaande tabel. Happy SUPPING!

Heb je nog meer redenen nodig waarom je een SUP moet kopen? Volg ons dan op Facebook of Instagram en laat je regelmatig inspireren door middel van prachtige foto’s. Ben je klaar om je SUP board te kopen? Wacht dan niet langer, anders is het seizoen dadelijk voorbij!

Klaar om een keuze te maken?