Misschien heb je er al eens van gehoord: stand-up paddleboarding, ook wel kortweg SUP genoemd. SUP is de snelst groeiende watersport van dit moment, een soort kruising tussen surfen en kanoën. Het werd oorspronkelijk uitgevonden door surfers in Hawaii, maar inmiddels verovert het ook razendsnel de rest van de wereld.
Bij het SUP-en sta je op een surfboard en gebruik je een lange peddel om jezelf voort te bewegen. Dit kun je in praktisch iedere omgeving doen – op vlak water voor beginners, of juist in hoge golven voor wie wat meer uitdaging zoekt.

 

Goed voor lichaam en geest

Het is niet voor niets dat SUP ook onder niet-surfers zo populair is. Allereerst vormt het peddelen natuurlijk een geweldige work-out: je traint er je gehele lichaam mee, doordat je goed op je evenwicht moet letten. Vooral buik-, schouder- en beenspieren worden flink aan het werk gezet.
Daarnaast is SUP echter ook een geweldige manier om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Het werkt ontzettend meditatief om stilletjes op je board over het water te glijden, vaak door prachtige natuurgebieden, waarbij je vooral op je lichaam let en al je gedachten kunt laten gaan.

 

SUP-yoga

Enkele jaren geleden viel het enkele SUP boarders op dat de voordelen van deze sport sterke overeenkomsten vertoonden met die van een andere bezigheid – yoga. Ook daarbij train je immers zowel je lichaam als je geest. Al snel werd uit deze combinatie een nieuwe sport geboren: SUP-yoga, een ongeëvenaarde outdoor-activiteit die zowel leuk als uitdagend is.
Bij SUP-yoga doe je, zoals de naam al zegt, yogaoefeningen op een SUP-board, drijvend op het water. Deze vorm van yoga is, net als SUP zelf, snel populair geworden onder sporters, en inmiddels bieden steeds meer yoga- en watersportscholen er cursussen voor aan.

Dit filmpje geeft een impressie. 

 

 

 

Benodigdheden

Het prettige aan SUP-yoga is ook dat je er niet veel voor nodig hebt: je kunt al beginnen met alleen gemakkelijke kleding en natuurlijk een board. Dat laatste krijg je vaak bij de cursus, maar als je ook buiten de lessen aan de slag wilt gaan, kun je ook overwegen om zelf een board te kopen. Een gewoon SUP-board is prima, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar die speciaal zijn aangepast aan de wensen van yoga-ers.
Deze boards zijn even stabiel als standaardmodellen, maar hebben een zachter en minder glad oppervlak waarop je beter oefeningen kunt doen en meer grip hebt. Zo zit je zeker goed!

Bekijk bijvoorbeeld eens het allernieuwste Yoga SUP Board, de Bluefin Aura Fit 10'8", dat een prachtig ontworpen en stabiel platform voor Yoga biedt. Het board heeft als enige geen draaggrip in het midden van het board, zodat je niet op een bobbel ligt en extra Yoga comfort hebt.

Bekijk ons uitgebreide aanbod van boards in de webshop, en kies vandaag nog een board dat perfect bij jou past!

SUP Yoga

Bekijk de meest populaire SUP boards: