Het ziet er nu misschien nog niet zo uit als we naar buiten kijken, maar de zomer komt toch echt steeds dichterbij. Ideaal om lekker aan SUP (Stand Up Paddle) te gaan doen! Naast dat Stand Up Paddling een plezierige hobby is, waarbij je heerlijk op het water bent en van de zon kunt genieten, is deze sport ook nog eens erg intensief en dus een goede workout. Omdat SUP’en zo intensief is, is het belangrijk om de juiste voeding te kiezen voor én na een SUP sessie! In dit artikel helpen we je bij het kiezen van de juiste maaltijden.

 

SUP als fitness workout

Tijdens een SUP sessie gebruik je spieren vanuit je hele lichaam. Je zet kracht met je armen om vooruit te komen, gebruikt je benen en core om in balans te blijven en daarnaast is het een geweldige cardio-sessie. Het belangrijkste voordeel is dat je bij iedere peddelslag je stabiliteit moet zien te bewaren. Hierdoor is Stand Up Paddle een zeer goede en leuke full-body workout! Natuurlijk zijn er veel verschillende fitness oefeningen die je thuis of in de sportschool kunt doen, maar SUP kun jij combineren met een heerlijk dagje op het water.

SUP fitness workout

De juiste voeding voor het SUP’en

Omdat een sessie op je  SUP board zo intensief is, is het belangrijk om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen. De belangrijkste voedingsstoffen die energie leveren aan ons lichaam zijn eiwitten, koolhydraten en vetten.

Ben je van plan om een langere periode te gaan SUP’en, dan moet je voldoende energie hebben. Je lichaam haalt het makkelijkst energie uit koolhydraten, daarom raden wij aan om voordat je gaat SUP’en voldoende koolhydraten te nuttigen. Het best is om te kiezen voor complexe koolhydraten (zoals rijst en havermout), want die voorzien je lichaam een lange tijd van energie. Daarnaast moet je een flinke portie eiwitten eten. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en zijn betrokken bij veel lichamelijke processen, zoals het opbouwen van je spieren. Juist, deze spieren heb je nodig om kracht te zetten tijdens het peddelen. Tenslotte is het goed om gezonde vetten te nemen. Dan bedoelen we geen fastfood, maar meervoudig onverzadigde vetten die in vis of avocado zitten!

 

  • Complexe koolhydraten voor langdurige energie
  • Eiwitten voor het opbouwen van spieren
  • Gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren

 

De juiste voeding na een SUP sessie

Nu je weet wat je kunt nemen voor het peddelen is het ook belangrijk om te weten wat je daarna kunt eten. Wanneer je een intensieve workout achter de rug hebt heeft je lichaam snel energie nodig om de glycogeenwaarde weer aan te vullen. Een banaan levert snelle koolhydraten en daarnaast ook veel vezels. Om je lichaam te herstellen van de activiteit doe je er goed aan om een grote hoeveelheid eiwitten te consumeren. De makkelijkste manier om dit te doen is door middel van een eiwitshake! Je maakt je maaltijd na het SUP’en helemaal af door een klein handje noten (ongezouten) te nemen voor de gezonde vetten.

 

  • Snelle koolhydraten (bijvoorbeeld een banaan)
  • Grote portie eiwitten (eiwitshake)
  • Gezonde vetten (walnoten)

 

Nu je weet wat de juiste voeding is voor na een Stand Up Paddle workout staat niks je meer in de weg om heerlijk het water op te gaan. Geniet en werk aan een fitter en sterker lichaam met een SUP board van Supboard-99!

Bekijk de meest populaire SUP boards: